• Dopravná výchova

          • "Všetci sme účastníkmi cestnej premávky."

            V piatok 19.4.2024 sa naši žiaci zúčastnili dopravnej výchovy s inštruktorom. Žiaci mali možnosť vyskúšať si jazdu na elektrickej štvorkolke po pripravenej trase, kde si zároveň precvičili svoje vedomosti o dopravných značkách a ich dodržiavanie. Žiakov najviac zaujala jazda s okuliarmi simulujúcimi opitosť, pri ktorej sa zhoršili ich koordinačné schopnosti a mali problém prejsť danými prekážkami. Aktivita dopravnej výchovy sa pre zlé počasie realizovala vo viacúčelovej sále.  

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je každoročný sviatok, ktorý sa koná 22. apríla. Je to najväčšie enviromentálne hnutie na svete, ktoré sa zameriava na propagáciu a podporu ochrany životného prostredia. Je dobré si pripomenúť, že Zem je jediná a jedinečná a mali by sme sa o ňu dobre starať. No ak každý začne malou troškou podnikať aktivity na jej udržiavanie a záchranu, budeme krok vpred k tomu, aby sa naša Zem mala lepšie.

            Naši žiaci sa v tento deň zapojili do rôznych aktivít, kde si pripomenuli aká je Zem vzácna a ako ju treba chrániť. Aktivity zamerané na recykláciu odpadu aj s využitím IKT programu, ako separovať, ako šetriť energiou, prečo nevyhadzovať odpad do potokov, neznečisťovať ovzdušie a starať sa o prírodu. Žiaci sa zahrali aj na básnikov a vytvorili pekné verše k tejto téme.

             

            Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme a veďme k úcte a láske k našej planéte aj svojich najbližších!

             

          • Slávik Slovenska 2024

          • Dňa 16.04.2024 sa žiačka Elenka Krokusová zo 4.A triedy zúčastnila okresného kola v speváckej súťaži Slávik Slovenska 2024.

            Súťažilo sa v troch kategóriách, pričom každý súťažiaci predniesol dve ľudové piesne, jednu z aktuálneho Spevníčka Slávika Slovenska 2024 a jednu podľa vlastného výberu.

            Elenka súťažila v II.kategórii (4.- 6.roč.) Svojou interpretáciou piesní zaujala porotu a umiestnila sa na 3. mieste.

            Blahoželáme a prajeme veľa radosti a úspechov v spievaní.

            Za prípravu ďakujeme rodine Krokusovej.

          • Školská športová súťaž – Minifutbal – McDonald´s Cup 2024

          • Školská športová súťaž – Minifutbal – McDonald´s Cup 2024

            Naši reprezentanti:

            1.A  - Alex Novotný ,

            2.A -  Nicolas Jenča

            3.A – Viktor Baloga, Tadeáš Novotný, Júlia Kochanová, Anabela Magdová,

            4.A – Patrik Mihaľ

            Dňa 16.04.2024 náš tím ZŠ Víťaz reprezentoval našu školu  na futbalovom turnaji McDonald´s Cup 2024 skvelými výkonmi a nasadením. Napriek začiatočným problémom v prvom zápase proti ZŠ Hrabkov sme dokázali prebrať kontrolu a vyhrať 5:2.

            Vo vyrovnanom stretnutí so SZŠ DSA Mukačevska sme hrali aktívne, ale naše zlyhanie v premieňaní šancí nás stálo body a skončili sme remízou 3:3.

            Súboj s najťažším súperom zo ZŠ M.Nešpora nás viedol k poctivému úsiliu, aj keď sme nakoniec prehrali 0:6. Výkon nášho tímu nás doviedol na 2. miesto v turnaji, čo je vynikajúci výsledok.

            Tento úspech je odrazom tvrdej práce, tímovej spolupráce a odhodlania každého hráča.

            Tešíme sa na ďalšie príležitosti a budeme pokračovať v tréningu a zlepšovania sa.

            Ďakujeme p.starostovi Mgr. M.Magdovi za poskytnutie komfortnej prepravy žiakov na futbalový turnaj.

            Tréner: Kevin Kuruc

            Mgr.Elena Jurčišinová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 25. - 26. 3. 2024 sa naše žiačky zúčastnili okresného kola súťaže Hviezdoslavov Kubín. Prednes prózy sa uskutočnil 25.3. 2024. Našu školu reprezentovala žiačka 2.A Ninka Novotná. V tejto kategórii sa prednesu zúčastnili žiaci 2. - 4. ročníka. Ninka si vyžrebovala číslo 3 spomedzi 31 prednášajúcich. Juliánka Imrichová sa prezentovala prednesom poézie 26.3. 2024. Vyžrebovala si číslo 11 a celkový počet prednášajúcich tejto kategórie bol 29.

            Žiačky dôstojne reprezentovali našu školu a odniesli si veľa skúsenosti a cenných rád odbornej poroty. Ďakujem za reprezentáciu školy, učiteľkám za prípravu a rodičom za spoluprácu.

            Mgr. Lenka Dvorščáková

          • Svetový deň vody 22.03.2024

          • 22. marec je už od roku 1993 dňom, kedy Organizácia Spojených národov upriamuje pozornosť ľudstva na význam a dôležitosť vody. Voda je najrozšírenejšou látkou na Zemi, pokrýva viac ako 70 % zemského povrchu. Vo vode sa začal život, a teda aj všetko živé potrebuje vodu. 

            Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je VODA PRE MIER. Cieľom je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, ako aj jej znečistenie môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete.

            Pri príležitosti Svetového dňa vody sme si rôznymi zaujímavými aktivitami s našimi žiakmi pripomenuli dôležitosť VODY pre náš život. 

          • Čítajme si 2024

          • Linka detskej istoty organizovala 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu "Čítajme si 2024".

            Deti mohli čítať kedykoľvek v týždni od 18. - 22. marca 2024 a to v rôznych jazykoch (slovenský, rómsky, český, anglický, ruský, maďarský,...)

            Minulý rok čítalo 100 591 detí.

            Aj naša škola sa tento rok zapojila do tohto maratónu čítania. Čítalo 94 detí.

            Dúfame, že aj my prispejeme k tomu, aby sa číslo 100 591 podarilo tento rok prekonať.

          • Veľkonočné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Veľkonočné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v dňoch od 28.3. - 2.4. 2024. Vyučovanie začne v stredu 3.4. 2024.

            Prajeme vám pokojné veľkonočné sviatky.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Informácie k zápisu žiakov do 1. ročníka

          •  Povinná školská dochádzka – základné informácie

             Začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky

            Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Rodič dieťaťa ( „zákonný zástupca“) je povinný prihlásiť dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu v príslušnom kalendárnom roku  a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“), bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je u neho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            Miesto plnenia povinnej školskej dochádzky

             Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Termín zápisu

            Základná škola začína konanie vo veci prijatia žiaka do 1. ročníka základnej školy, ak ho škola zriadi, na základe prihlášky na vzdelávanie v základnej škole, vyplnenej a predloženej zákonným zástupcom. Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole sa koná v čase od 1. apríla do 30. apríla príslušného kalendárneho roka. Kto sa nemôže zúčastniť zápisu v dňoch, ktorý škola stanovila 3. – 4. 4. 2024 , dohodne si termín s riaditeľkou školy Mgr. Lenkou Dvorščákovou tel. 0918 883 162.

             Prihláška dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole, základná škola vyžaduje pri zápise:

             a) osobné údaje o dieťati v rozsahu • meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), • dátum a miesto narodenia, • adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, • rodné číslo, • štátna príslušnosť, • národnosť, • materinský jazyk,

            b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu • titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, • adresa bydliska a druh pobytu, • kontakt na účely komunikácie.

            Rozhodnutie o prijatí

             Riaditeľ školy rozhodne o prijatí dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole do 15. júna príslušného kalendárneho roka a doručí vydané rozhodnutie zákonným zástupcom. Ak zákonný zástupca nesúhlasí s rozhodnutím riaditeľa školy, má právo podať odvolanie adresované škole v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

             V našom prípade :

            Elektronická prihláška bude zverejnená na stránke školy TU od budúceho týždňa. Prihlášku vypíšte, odošlite a vytlačte. Vytlačená prihláška musí byť podpísaná obidvoma zákonnými zástupcami. Prihlášku prineste na zápis. Taktiež prineste rodný list dieťaťa, občianske preukazy zákonných zástupcov. Kto nemôže vyplniť prihlášku elektronicky a následne vytlačiť, môže tak urobiť v základnej škole v čase zápisu 3.- 4.4.2024. Radi vám pomôžeme.

            Pozri dodatok k zápisu a potrebné prílohy!

            TEŠÍME SA NA STRETNUTIE S VAMI A NAŠIMI BUDÚCIMI PRVÁKMI!

            Mgr. Lenka Dvorščáková riaditeľka školy

          • Zdravá výživa

          • -Zdravie a zdravý životný štýl-

            "Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie." 
             
            Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda.

            Dňa 18.03.2024 sa v priestoroch našej školy uskutočnil interaktívny vzdelávací  a divadelný program o zdravej výžive - PROGRAM FILIP .
            Pomocou aktivít žiaci získali odpovede na otázky ohľadom zdravia, zdravej výživy a hygieny.

            E.Jurčišinová
             

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 14. marca sa naša žiačka Juliána Imrichová zúčastnila krajského kola súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Súťaž v prednese povestí sa konala v Prešove v Základnej škole Májové námestie. V krajskom kole sa stretli víťazi okresných kôl. Juliánka opäť dokázala, že prednes je jej silnou stránkou a obhájila 1. miesto. Prešovský kraj bude reprezentovať v celonárodnom kole tejto súťaže, ktorá sa uskutoční 26.4.2024 v Dome kultúry v Šali. Ďakujeme za reprezentáciu našej školy a pani učiteľke Sabolovej za prípravu. 

            Želáme veľa šťastia v celonárodnom kole.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 13.3.2024 sa v našej škole konalo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Na Slovensku ide už o 70. ročník tejto súťaže. Záujem o prednes bol veľký. Zapojilo sa 20 žiakov  1. – 4. ročníka. Žiaci súťažili v jednej kategórii v dvoch sekciách 1. POÉZIA a 2. PRÓZA.

            A ako dopadlo školské kolo ? Tu sú výsledky súťaže :

            POÉZIA : 1. miesto     Juliána Imrichová  4.A

                            2. miesto     Júlia Kochanová  3.A

                            3. miesto     Dominika Šusterová  1.A

            PRÓZA1. miesto      Nina Novotná  2.A

                            2. miesto      Aleš Balucha    2.A

                            3. miesto      Elena Krokusová  4.A

            Víťazom blahoželám a prajem veľa šťastia na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 25.- 26. 3.2024 v Prešove. Ďakujem všetkým žiakom, ktorí sa snažili a naučili sa pekné texty. Nie je to jednoduché postaviť sa pred žiakov celej školy a porotu a odprednášať texty. Povzbudzujem ostatných, aby to vyskúšali na budúci školský rok a zapojili sa do tejto súťaže.

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • Dňa 6.3.2024 sa naše žiačky Stelka Štofilová a Juliánka Imrichová zúčastnili na okresnom kole Súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Súťaž sa konala v Krajskej knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove. Žiačka Stela Štofilová súťažila v 1. kategórii - žiaci 2.-3. ročníka. Juliána Imrichová svoj prednes predviedla v 2. kategórii - žiaci 4.- 5. ročníka. Obidve žiačky predviedli veľmi pekný prednes. Juliána Imrichová vo svojej kategórii zvíťazila a postúpila do krajského kola tejto súťaže, ktoré sa uskutoční 14.3.2024 v Prešove.

            Ďakujem dievčatám za reprezentáciu našej školy , pani učiteľkám za prípravu.

            Mgr. Lenka Dvorščáková

          • Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci !

            Jarné prázdniny pre žiakov v tomto školskom roku začínajú od 26.02 a trvajú do 1.3. 2024. Nástup do školy bude 4.marca 2024. 

            Mgr. Lenka Dvorščáková

          • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV V ZŠ

          • Dnes, 15.2.2024 nás navštívili predškoláci. O chvíľu ich čaká zápis do 1. ročníka. Navštívili našich prvákov, zaspievali im veselé pesničky a zarecitovali básničky. Prváci im prečítali zo Šlabikára. V škole sa im páčilo a najmä zvonček, ktorý zazvonil na prestávku. Deti si medzi sebou vymenili pekné darčeky. Ďakujeme za návštevu.

            Tešíme sa na vás milí predškoláci!

            Mgr. Lenka Dvorščáková

          • NÁVŠTEVA KNIŽNICE

          • Včera,14.2.2024 sme sa s deťmi z ŠKD, vďaka pani knihovníčke Lucke a jej detským knižkám, ocitli na rôznych čarovných miestach a medzi všelijakými rozprávkovými bytosťami.

            Marcela Dugasová

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 13.2.2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Školského kola sa zúčastnili vybraní žiaci tretieho a štvrtého ročníka. Do okresného kola v I.kategórii postupuje žiačka 3.A Stela Štofilová a v II. kategórii bude našu školu reprezentovať žiačka 4.A Juliána Imrichová. Všetci zúčastnení boli ocenení malou pozornosťou za ich usilovnosť a čas, ktorý venovali príprave. 

          • Karneval

          • Dňa 9.februára 2024 sa konal Školský karneval. O deviatej sa začínala sála OcÚ zapĺňať krásnymi maskami. Deti sa premenili na zvieratká, rozprávkové bytosti, či predmety každodennej potreby – sprcha, poštová schránka alebo auto. Porota to mala veľmi ťažké, vybrať tie najkrajšie masky. Pri krátkom rozhovore s maskami sme zistili, že masky vyrábali žiaci s pomocou rodičov, za čo im patrí veľká vďaka. Masky boli odmenené hodnotnými cenami. Pani učiteľky pripravili pre žiakov veselé súťaže. Pre všetkých v sále bola pripravená atraktívna tombola. A bolo aj prekvapenie! Medzi deti prišiel Batman a Marshall z Labkovej patroly. Dídžej sa postaral o skvelú zábavu. Všetci sme sa vytancovali a vyšantili.

            Ďakujem rodičovskej rade za prípravu karnevalu, výzdoby, darčekov, občerstvenia. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli do tomboly a pánovi starostovi za poskytnutie priestorov.

            Mgr. Lenka Dvorščáková

          • Divadielko - O hlúpej žene

          • Vo štvrtok 01.02.2024 sme v našej škole privítali Divadlo Portál s predstavením O hlúpe žene. Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo a veľa sa nasmiali.