• DEŇ VODY

          • Témou Svetového dňa vody 2022, ktorý si už  takmer tri desaťročia pripomíname 22. marca, je „Podzemná voda“. Cieľom tohtoročnej kampane je vysvetliť životne dôležitú úlohu podzemnej vody vo vodných a sanitačných systémoch, poľnohospodárstve, priemysle, ekosystémoch a adaptácii na zmenu klímy.

            Aj v našej škole si dnes učitelia spoločne so žiakmi pripomenuli tento deň zaujímavými a poučnými aktivitami. 

          • Informácie k zápisu do 1. ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka pre školský rok 2022/ 2023

             

            Ako zapísať dieťa do základnej školy?

             • Zákonný zástupca dieťaťa prihlási dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa trvalý pobyt, ak zákonný zástupca nevyberie pre svoje dieťa inú školu.

            • Rodič zapíše dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky, ktorá bude zverejnená na web stránke školy v čase od 01.04.2022 do 30.04.2022.

            • Riaditeľka školy určí presný dátum, miesto a čas zápisu detí do 1.ročníka podľa vyhodnotenia epidemiologickej situácie.

            • Predpokladaný termín prezenčného zápisu dieťaťa v škole s rodičmi je dňa 5.- 6. 4. 2022. Bližšie informácie k zápisu sú zverejnené na web stránke školy, informačných letákoch a plagátoch, ktoré budú umiestnené v MŠ.

             • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

             • Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

            ✓ meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa, telefónne číslo

            ✓ meno a priezvisko, adresu zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

            • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľka školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

            • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

             • Deti, ktoré po dovŕšení šiesteho roka nedosiahli školskú spôsobilosť a riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia (§ 28a ods. 3 školského zákona), budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní.

            • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

            • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno – vzdelávacmi potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             

            Ako je možné zapísať dieťa, ktoré bude navštevovať školu v zahraničí?

            Zákonní zástupcovia môžu zapísať dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky, kde do poznámky uvedú skutočnosť, že dieťa bude navštevovať školu v zahraničí.

            • Zákonný zástupca následne musí písomne požiadať riaditeľku školy o povolenie navštevovať základnú školu v zahraničí. Žiadosť musí obsahovať: 1. meno, priezvisko dieťaťa 2. bydlisko dieťaťa 3. rodné číslo dieťaťa 4. názov a adresu školy, ktorú bude dieťa v zahraničí navštevovať.

            • Prílohou žiadosti je potvrdenie školy v zahraničí, že dieťa nastupuje na povinnú školskú dochádzku na tejto škole. V prípade, že sa dieťa bude v zahraničí zdržovať dlhodobo aj predpokladanú dĺžku pobytu v zahraničí a adresu bydliska v zahraničí.

             • Riaditeľka školy, ak nie sú pochybnosti o rodičovstve a zodpovednosti žiadateľa, vydá Rozhodnutie o plnení povinnej školskej dochádzky žiaka mimo Slovenskej republiky.

            • Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. b) a c) školského zákona, môže na základe žiadosti zákonného zástupcu žiaka vykonať komisionálne skúšky. V žiadosti zákonný zástupca žiaka uvedie ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať.

            • Žiak, ktorý nepožiadal o vykonanie komisionálnych skúšok podľa odseku 5,§ 25 školského zákona vykoná komisionálne skúšky po ukončení osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky. Podľa výsledkov komisionálnych skúšok riaditeľ školy zaradí žiaka do príslušného ročníka.

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

                   ✓ jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

                   ✓   jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

                  ✓ vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením. 

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak

            sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie. 

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            • Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na Slovensku má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo, bez ohľadu na to, kde žije.

             

             Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

                                                 

          • MAREC MESIAC KNIHY

          • Dňa 28.02.2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Žiaci sa počas celého februára učili texty, ktoré si vybrali, alebo im ich vybrali pani učiteľky. Do školského kola postúpilo 9 žiakov, ktorí vystúpili s prednesmi pred porotou a tá vybrala tých najlepších prednášajúcich.

            POÉZIA: 1. miesto  Juliána Imrichová  2.A

                            2. miesto  Oskar Galdun  1.A

                            3. miesto  Stanislava Sabolová  3.A

            PRÓZA:  1. miesto  Adela Gurčiková  4.A

                            2. miesto Eliška Pacovská  1.A

            Žiačky Juliána Imrichová a Adelka Gurčiková postúpili do okresného kola.

            Srdečne blahoželáme!

             

            Dňa 11. 03.2022 prišiel medzi nás spisovateľ Dávid Dziak. Tento začínajúci spisovateľ predstavil žiakom svoju tvorbu. Spoločne si čítali z časopisu Slniečko, do ktorého pravidelne prispieva svojimi textami. Pán spisovateľ im prečítal aj jeden príbeh zo svojej najnovšej knihy. Žiakov veľmi zaujal, pretože počas jeho čítania museli odpovedať na jeho otázky. A musím povedať, že prváci boli najaktívnejší. Na záver ochotne odpovedal na zvedavé otázky žiakov. 

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková , RŠ