• Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          •  

            Drahé kolegyne, milí žiaci, vážení hostia!

             

            Dnešným dňom sa končí školský rok 2022/2023. Desať mesiacov ste si plnili  svoje školské povinnosti a vaša snaha sa odzrkadlila vo výsledkoch na vysvedčení, ktoré vám za malú chvíľu rozdajú vaše triedne učiteľky.

             Teraz sú však pred vami prázdniny, ktoré vám poskytnú oddych a načerpanie nových síl do ďalšieho školského roka.

             Prváci, váš prvý rok a hádam aj ten najťažší rok v škole, je už za vami. Naučili ste sa počas tohto obdobia naozaj veľa. Čo všetko ste sa naučili? Čítať, písať, počítať a to nie je ľahké. No môžem povedať, že ste to za pomoci nás, vašich učiteliek a vašich rodičov zvládli výborne. Nech sa vaša usilovnosť nestratí a pretrvá aj v ďalších ročníkoch.

            Vy starší žiaci našej školy ste tiež usilovne pracovali, vidím to aj na vysvedčeniach, ktoré som podpisovala a prezrela som si vaše známky. Počas roka ste rozmnožili vaše vedomosti a zručnosti a je na vás vidieť, že oproti septembru ste odvážnejší, skúsenejší, rozumnejší.

            A vy naši najstarší, milí štvrtáci, vám sa dnešným dňom ukončilo primárne vzdelávanie. Opúšťate naše víťazanske lavice, ale vy žiaci sa opäť stretnete v septembri v Základnej škole v Širokom. Čakajú vás noví spolužiaci, noví učitelia, no dúfam, že sa nezľaknete a v novej škole budete takí úspešní ako ste boli tu. Boli ste výbornými žiakmi s ochotou pomáhať pani učiteľke a išli ste príkladom mladším žiakom. Lúčime sa teda s vami a v mene všetkých  učiteľov vám prajem veľa šťastia a úspechov. Dúfam, že na roky strávené v našej škole budete s radosťou a láskou spomínať.

            Drahí kolegovia! Tento školský rok sme spravili veľa užitočnej, namáhavej a pre školu aj pre žiakov prospešnej práce. Dokazujú to aj úspechy vašich žiakov v súťažiach. Ďakujem vám všetkým za snahu, trpezlivosť, vytrvalosť a odhodlanosť v neľahkom učiteľskom povolaní. Prajem Vám zaslúžený oddych a verím, že po dovolenke spoločne otvoríme lepší a úspešnejší rok.

            Vďaka patrí aj pani školníčke a pani upratovačke. Kto by vám našiel stratené papuče, pero , farbičku , ak nie ony dve. Veru pri upratovaní toho ponachádzajú neúrekom. Ďakujem im , že sa starajú o čistotu našej školy a tak nám spríjemňujú naše dni v škole.

            Ďakujem aj Výboru rodičovského združenia za prípravu krásnych akcií a darčekov pre vás milí žiaci a samozrejme za celoročnú spoluprácu. Ďakujem predsedníčke pani Mariane Pavlikovej a pozdravujem celý výbor a odovzdávam im naše poďakovanie.

            Ďakujem aj Rade školy a pani predsedníčke Mgr. Marcele Stríšovej za spoluprácu počas školského roka.

            No a nesmiem zabudnúť na zriaďovateľa našej školy, ktorého zastupuje pán starosta Mgr. Michal Magda. Jemu patrí veľká vďaka, on sa pričinil o tieto krásne, zrekonštruované, vybavené triedy plné pomôcok, v ktorých sa učíme. Nie v každej škole majú žiaci vymaľované, čisté, upravené triedy , počítačové učebne, takže si to vážme, chráňme a zveľaďujme. Ďakujeme veľmi pekne za všetko, čo robí pre našu školu.

            Milí žiaci, kolegovia, hostia, čo dodať na záver.

            Veľmi sa mi páči myšlienka, ktorú som tu už spomínala. Nestavajme ploty, ale stavajme mosty, ktoré nás budú spájať, pretože spoločne budeme úspešní, šťastní a budeme mať veľa priateľov. Prajem vám , aby ste tých mostov postavili veľmi veľa aj cez prázdniny, našli spriaznené duše a veľa dobrých ľudí. Prajem vám krásne leto plné nádherných zážitkov.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

             

             

          • Ocenenie pre Rebeku

          • Dňa 29.06.2023 predseda ÚzV DPO Prešov Ing. Marek Angelovič odovzdal diplom a darček žiačke Rebeke Ondriovej za 1. miesto v celoslovenskej súťaži detí vo výtvarnom prejave “Hasič - pretekár”. 

            Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová

          • Rozprávky o zuboch a zubnom kaze

          • Študenti Strednej zdravotníckej školy v Prešove si pripravili 4 rozprávky o zuboch a zubnom kaze, na ktoré sa boli pozrieť 27.06. 2023 aj žiaci našej školy. Rozprávka “Ako dedko ťahal repku” žiakom priblížila z čoho sa zub skladá. “Máša a medveď” -  prostredníctvom hlavnej hrdinky Máši sa žiaci dozvedeli, čo sladké a nezdravé potraviny robia so zubami. Rozprávka “Mimoni” žiakom priblížila, ktoré potraviny sú pre naše zuby dobré a ktoré zlé. “Červená čiapočka” naučila žiakov, ako si správne čistiť zuby.

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Už na 1. stupni sa žiaci stretávajú s peniazmi. Preto žiaci dňa 22.06.2023 absolvovali prednášku o finančnej gramotnosti. Cieľom prednášky bolo priblížiť žiakom hodnotu peňazí, čo si za ne človek môže alebo nemôže kúpiť, ako s peniazmi hospodárne narábať. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín podľa ročníkov 1.- 2. ročník a 3. - 4. ročník. Plnili úlohy primerané veku: nakupovali tovar v danej hodnote, vyskúšali si výber peňažnej hotovosti z bankomatu, rozoznávali pravé a falošné bankovky, hrali spoločenskú hru, pozerali rozprávku, obrázkami odpovedali na položené otázky. Veríme, že získané poznatky, zručnosti a skúsenosti efektívne využijú pri riadení vlastných finančných zdrojov - pokladničky :) .

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová

          • ŠKOLSKÝ VÝLET

          • Streda 21.06.2023 bol výnimočný deň v našej škole, žiaci spolu s triednymi učiteľkami podnikli školský výlet na Spišský hrad, kde na nich čakali zábavné hry na nádvorí hradu. Plní očakávania zo súťaží zvaných Hradohranie, sme zvládli cestu miernym kopcom ľavou zadnou. Žiaci museli v skupinách splniť športové a vedomostné úlohy, odviesť náklad vo fúriku, zhodiť kolky  guľou, hádzať veniec na cieľ a sedieť pritom na koni, kráčať v trojici na drevených lyžiach, pomocou paličiek a šnúrky viesť guličku určenou cestou, prekonať prekážky a prejsť pomedzi kyvadlá, ochutnávkou  posuchu zistiť ingrediencie. Po splnení všetkých úloh na žiakov čakala pomyselná odmena dobytie hradu, ale aj reálna odmena v podobe diplomu a sladkej odmeny. Na záver nášho výletu sme si pozreli divadelné predstavenie, v ktorom sa niektorí žiaci stali na chvíľu aj hercami. Nákup suvenírov a občerstvenia bola úplne posledná disciplína, ktorá bola najzaujímavejšou pre všetkých žiakov. Posilnení novými zážitkami sme sa vrátili späť do školy, kde nás už čakal chutný obed.

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová

          • ŠIKOVNÝ CHLAPEC - ŠIKOVNÉ DIEVČA

          • Dňa 31.5. 2023 sa žiak 4. ročníka Sebastian Schuller zúčastnil finálového kola súťaže “Šikovný chlapec - šikovné dievča” v ABC Prešov a umiestnil sa na 7. mieste.

            Dňa 6.6. 2023 sa žiačka 3. ročníka Júlia Galdunová zúčastnila finálového kola súťaže “Šikovný chlapec - šikovné dievča” v ABC Prešov a umiestnila sa na 8. mieste.

            Žiaci si vyskúšali svoje vedomosti, zručnosti, dôvtip a rýchlosť s inými rovesníkmi. Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová

          • MDD 2023

          • “Každé dieťa je jedinečné a v každom jednom sa ukrýva potenciál urobiť svet trochu lepším miestom.”

             

            1.jún sa už neodmysliteľne spája s oslavou Medzinárodného dňa detí a aj naša škola zorganizovala pre žiakov v tento deň pestrý program. 

            Po príchode do školy sa deti v rámci svojich tried hrali spoločenské hry, ktoré si doniesli. 

            Dobrovoľní hasiči Ján Bednár, Jozef Čech a Lukáš Kovaľ si pre deti pripravili rôzne súťaže a prezentáciu techniky, všetci mali možnosť vyskúšať si úlohy, ktoré musia hasiči zvládnuť na hasičskej súťaži. Sedieť v hasičských autách bol veľký zážitok. 

            V tento výnimočný deň k nám zavítala aj pani MVDr. Monika Čuchranová Lendacká, ktorá porozprávala o živote a význame včiel a na vlastné oči sme mohli vidieť prenosný úľ so živými včelami. Deti sa dozvedeli nové informácie o včelách, videli včelie produkty a oblečenie včelára. Najviac ich bavila ochutnávka sladkého medu. 

            Na školskom dvore a ihrisku sa deti venovali rôznym športovým aktivitám. Rodičovská rada pre deti pripravila občerstvenie a darčeky. Na deti nezabudol ani pán starosta Mgr. Michal Magda, ktorý ich potešil darčekom. Prialo nám počasie a rozžiarené očí detí a ich úsmev na tvári bolo to najkrajšie, čo sme mohli v ten deň vidieť. 

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová

          • ČERSTVÉ HLAVIČKY

          • Čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší, máme viac energie a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto sa naša škola zapojila do projektu spoločnosti Kaufland - Čerstvé hlavičky, ktorá prebiehala v mesiacoch apríl a máj. Do projektu sa tento rok zapojilo 254 základných a 326 materských škôl, ktoré bojovali o ovocie a zeleninu pre každého žiaka na celý školský rok 2023/2024. 

            ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa do hlasovania zapojili a svojimi hlasmi nám pomohli získať ovocie a zeleninu pre našu školu.   

            Mgr. Miroslava Kovaľová Kollárová