• Virtuálna prehliadka našej školy

          • Vážení rodičia!

            Na stránku našej školy , na pravej strane bola pridaná virtuálna prehliadka našej školy.

            Navigácia a pohyb sú jednoduché. Po kliknutí na obrázok začína prehliadka. Držaním ľavého tlačidla myši a jej následným pohybom sa možete pohybovať všetkými smermi, ako keby ste boli  reálne v našej škole a keď kliknete na šípku tak sa presuniete do ďalšieho bodu virtuálnej prehliadky. Môžete si pozrieť všetky učebne, v ktorých sa učia naši žiaci. 

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • OZNAM

          • Vážení rodičia !

            Žiadam Vás, aby ste poplatok za ŠKD uhradili vždy do 15. - teho v danom mesiaci !

            Ďakujem

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

          • Informácie k zápisu do základnej školy

          • Informácie k zápisu dieťaťa na základnú školu

            • Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“), bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Svoje dieťa prihlási na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa trvalý pobyt, ak zákonný zástupca nevyberie pre svoje dieťa inú školu.
            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Vyjadrenia musia byť aktuálne. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy.
            • Rodič zapíše dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky, ktorá bude zverejnená na webovej stránke školy v čase od 27.03.2023.
            • Elektronickú prihlášku je potrebné odoslať, taktiež si ju vytlačiť, podpísať obidvoma zákonnými zástupcami a  priniesť ju na zápis do základnej školy, povinnou prílohou k elektronickej prihláške je vyhlásenie o pravdivosti údajov (príloha 3)
            • Termín prezenčného zápisu dieťaťa v škole s obidvoma rodičmi sa uskutoční v dňoch  3. – 4. 04.2023, v čase od 13.00 – 17.00 hod. v budove školy.
            • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť. Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal. Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej školy fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.
            • Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

                    ✓ meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa, tel. číslo,

                    ✓ meno a priezvisko zákonného zástupcu, bydlisko zákonných zástupcov, kontakty na účely komunikácie

            • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľka školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Deti, ktoré po dovŕšení šiesteho roka nedosiahli školskú spôsobilosť a riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia (§ 28a ods. 3 školského zákona), budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní.
            • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

             

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

                   Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti alebo prihláške  sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

                   ✓ jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

                   ✓ jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

                  ✓ vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením  ( príloha č. 1).

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak

            sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 2).

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy pri zápise. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

             

             

            • Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na Slovensku má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo, bez ohľadu na to, kde žije.

             

             

                                                                                 Mgr. Lenka Dvorščáková, riaditeľka školy

          • DEŇ VODY

          • Svetový deň vody sa každoročne pripomína 22. marca s cieľom zvýšiť povedomie o význame vody a podporiť udržateľné hospodárenie so sladkovodnými zdrojmi. Aj naša škola sa dnes niesla v tomto duchu - VODA.

            Voda je zdroj života. Jej kvalita je kľúčová pre zachovanie zdravia ľudstva a kolobehu života. K vode je nutné pristupovať šetrne, s vďačnosťou a podieľať sa na ochrane jej zdrojov pre zachovanie budúcej generácie. Začnime u seba a prispejme “malou kvapkou” k veľkým zmenám! 

            Pani učiteľky pripravili pre žiakov množstvo aktivít, ktoré ich mali naučiť ako zaobchádzať s touto vzácnou tekutinou.  Ich cieľom bolo pripomínať si dôležitosť a význam vody. Žiaci diskutovali aj o význame vody pre živé organizmy a ochrane pitnej vody.Z odpadového materiálu si vyrobili vodné živočíchy a plagáty, ktoré apelujú na ochranu vodných tokov.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Pozvánka na zápis do 1. ročníka .

          • Vážení rodičia budúcich prvákov!

            Pozývame vás a vaše deti na Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka, ktorý sa uskutoční dňa 3.- 4. apríla od 13:00 - 17:00 hod. v Základnej škole vo Víťaze. 

            Informačné letáčiky dostanú deti v MŠ.

            Tešíme sa na vás!

          • Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Jarné prázdniny v školskom roku 2022/2023 budú trvať v dňoch od 06.03. - 10.03. 2023. Vyučovanie po prázdninách začne 13.03.2023.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ