• OZNAM PRE PRVÁKOV

          • Vážení rodičia,

            začiatok školského roka 2022/23 sa blíži. Triedna učiteľka pripravila pre prvákov zoznam pomôcok, ktoré si majú pripraviť na jednotlivé predmety a budú ich počas roka používať. Ďakujem

            Tešíme sa vás                                                                                     Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Zelená otvoreným školám

          • Vážení rodičia !

            Ministerstvo školstva vypracovalo dokument „Zelená otvoreným školám“, ktorého cieľom je udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie. Vyberám pre vás potrebné informácie, ktoré budú platiť v šk. roku 2022/2023.

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti
            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.
            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Ospravedlnenie neprítomnosti
            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich
            vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia.
            Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí žiak predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

            Izolácia a karanténa
            Izolácia
            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci po skončení izolácie v škole a v školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Karanténa
            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú (zo zreteľov hodných
            epidemiologických dôvodov, ktorými sú najmä dlhodobý úzky kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku) a zároveň, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, a to počas obdobia dvoch dní:
            - pred dňom odberu vzorky biologického materiálu do skončenia izolácie alebo
            - pred objavením sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby do skončenia jej izolácie.
            Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom/rúškom
            Na základe aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR dieťa/žiak ani zamestnanec školy nemusí mať v interiéri ani v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty.
            Z obavy o svoje zdravie môže aj naďalej dieťa/žiak a zamestnanec mať dobrovoľne prekryté horné dýchacie cesty rúškom/respirátorom.

            Ošetrovné člena rodiny (OČR)
            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo vo viacerých triedach žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti môžete potvrdiť cez EduPage.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

             

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            prihlášky na obedy na šk. rok 2022/23 si môžete stiahnuť zo stránky obce Víťaz, alebo vyzdvihnúť v školskej jedálni v MŠ. Vypísané tlačivo je potrebné doručiť vedúcej školskej jedálne do 5.9.2022.

             

            Ďakujem                                                                                                    Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ