• OZNAM

          • Vážení rodičia !

            Žiadam Vás, aby ste poplatok za ŠKD uhradili vždy do 15. - teho v danom mesiaci !

            Ďakujem

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

          • Informácie k zápisu do základnej školy

          • Informácie k zápisu dieťaťa na základnú školu

            • Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“), bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Svoje dieťa prihlási na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa trvalý pobyt, ak zákonný zástupca nevyberie pre svoje dieťa inú školu.
            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Vyjadrenia musia byť aktuálne. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy.
            • Rodič zapíše dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky, ktorá bude zverejnená na webovej stránke školy v čase od 27.03.2023.
            • Elektronickú prihlášku je potrebné odoslať, taktiež si ju vytlačiť, podpísať obidvoma zákonnými zástupcami a  priniesť ju na zápis do základnej školy, povinnou prílohou k elektronickej prihláške je vyhlásenie o pravdivosti údajov (príloha 3)
            • Termín prezenčného zápisu dieťaťa v škole s obidvoma rodičmi sa uskutoční v dňoch  3. – 4. 04.2023, v čase od 13.00 – 17.00 hod. v budove školy.
            • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť. Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal. Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej školy fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.
            • Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

                    ✓ meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa, tel. číslo,

                    ✓ meno a priezvisko zákonného zástupcu, bydlisko zákonných zástupcov, kontakty na účely komunikácie

            • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľka školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Deti, ktoré po dovŕšení šiesteho roka nedosiahli školskú spôsobilosť a riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia (§ 28a ods. 3 školského zákona), budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní.
            • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

             

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

                   Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti alebo prihláške  sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

                   ✓ jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

                   ✓ jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

                  ✓ vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením  ( príloha č. 1).

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak

            sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 2).

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy pri zápise. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

             

             

            • Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na Slovensku má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo, bez ohľadu na to, kde žije.

             

             

                                                                                 Mgr. Lenka Dvorščáková, riaditeľka školy

          • DEŇ VODY

          • Svetový deň vody sa každoročne pripomína 22. marca s cieľom zvýšiť povedomie o význame vody a podporiť udržateľné hospodárenie so sladkovodnými zdrojmi. Aj naša škola sa dnes niesla v tomto duchu - VODA.

            Voda je zdroj života. Jej kvalita je kľúčová pre zachovanie zdravia ľudstva a kolobehu života. K vode je nutné pristupovať šetrne, s vďačnosťou a podieľať sa na ochrane jej zdrojov pre zachovanie budúcej generácie. Začnime u seba a prispejme “malou kvapkou” k veľkým zmenám! 

            Pani učiteľky pripravili pre žiakov množstvo aktivít, ktoré ich mali naučiť ako zaobchádzať s touto vzácnou tekutinou.  Ich cieľom bolo pripomínať si dôležitosť a význam vody. Žiaci diskutovali aj o význame vody pre živé organizmy a ochrane pitnej vody.Z odpadového materiálu si vyrobili vodné živočíchy a plagáty, ktoré apelujú na ochranu vodných tokov.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Pozvánka na zápis do 1. ročníka .

          • Vážení rodičia budúcich prvákov!

            Pozývame vás a vaše deti na Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka, ktorý sa uskutoční dňa 3.- 4. apríla od 13:00 - 17:00 hod. v Základnej škole vo Víťaze. 

            Informačné letáčiky dostanú deti v MŠ.

            Tešíme sa na vás!

          • Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Jarné prázdniny v školskom roku 2022/2023 budú trvať v dňoch od 06.03. - 10.03. 2023. Vyučovanie po prázdninách začne 13.03.2023.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 28.02.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zapojili sa žiaci 1. - 4. ročníka. Školskému kolu predchádzali triedne kolá, z ktorých postúpili tí najlepší do školského kola. Tento rok si žiaci vybrali najmä prednes poézie. A ako to dopadlo?

            Prednes poézie :

            1. miesto   Stela Štofilová    2.A

            2. miesto   Aleš Balucha   1.A

            3. miesto   Eliška Pacovská a Samuel Čech  2.A

             

            Prednes prózy :

            1. miesto   Juliána Imrichová

            2. miesto   Stanislava Sabolová

            3. miesto   Tomáš Berthóty

            Do okresného kola postupujú Stela Štofilová a Juliána Imrichová.

            Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

            Ďakujem všetkým žiakom, že majú záujem o túto recitačnú súťaž a učiteľom a rodičom za prípravu.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková RŠ

             

          • Školská sánkovačka

          • Dnešný deň bol priam stvorený na parádnu sánkovačku. Slniečko svietilo, sneh bol výborný a žiaci nažhavení na sánkovanie. V rámci hodín telesnej a športovej výchovy a keďže  podmienky to dovoľovali, rozhodli sme sa, že pôjdeme do prírody. Žiaci si priniesli boby, klzáky, taniere, minisnowboardy aj sane a vybrali sme sa na poriadny kopec, z ktorého sme mali Víťaz ako na dlani. Sánkovačka bola skvelá a keď nám ešte počasie bude priať možno si ju zopakujeme. 

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Vyhodnotenie súťaže Všetkovedko

          • Okrem toho, že sa naši žiaci vzorne pripravujú na vyučovanie, zapájajú sa aj do rôznych súťaží. Žiaci druhého až štvrtého ročníka sa zapojili do súťaže Všetkovedko.  Do súťaže sa zapojilo viac ako 22 000 žiakov. Našim žiakom sa darilo veľmi dobre. Zapojili sa ôsmi žiaci. Za účasť a vynikajúce výkony v súťaži si vyslúžili okrem diplomov aj pekné ceny. Šiesti si vyslúžili titul Všedkovedkov učeň. Boli to Amálka a Eliška Pacovské, Filip Ondria, Patrik Mihaľ, Stanka Sabolová a Sebastián Schuller. Titul VŠETKOVEDKO získali žiačka Anabelka Magdová, ktorá sa umiestnila na 23. mieste a Stelka Štofilová, ktorá sa umiestnila na 1. mieste. 

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme !

             

            PS: Do súťaže Matematický klokan sa môžete prihlásiť do 16.2.2023.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • ŠKOLSKÝ KARNEVAL

          • Dňa 03.02.2023 sa konal KARNEVAL našej základnej školy . Po dvojročnej prestávke sa žiaci potešili, že sa opäť budú môcť vyšantiť. Posledný karneval sa konal, keď boli naši štvrtáci žiakmi prvého ročníka. Karneval sa konal v priestoroch viacúčelovej sály . Už pred deviatou sa žiaci začali schádzať a obliekať do krásnych masiek. Po promenáde masiek , porota odmenila 14 najkrajších. A veru sa zapotili, lebo konkurencia bola veľká ako na každom doterajšom karnevale. Žiaci sa dosýta vytancovali, zasúťažili si a čakalo na nich aj prekvapenie. Prišli medzi nich aj maskoti : Jednorožec a Spiderman. Takže aj chlapci aj dievčatá si prišli na svoje. Pre všetkých bola pripravená aj atraktívna tombola. 

            Ďakujem rodičovskej rade za prípravu karnevalového dňa pre našich žiakov, ste skvelí. Ďakujem učiteľkám za prípravu súťaží pre žiakov , za výzdobu . Ďakujem pánovi starostovi za poskytnutie sály a všetkým, ktorí prispeli k tomu , aby dnes naši žiaci prežili výnimočný deň . Musím poďakovať všetkým, ktorí prispeli do tomboly , bola som veľmi potešená, keď som zbadala to množstvo cien, ktoré si deti alebo aj rodičia odniesli domov. Ďakujem dídžejovi , ktorý sa postaral o skvelú zábavu a kuchtíkom v kuchyni, ktorí sa postarali o hladné brušká. A veľká vďaka patrí aj všetkým rodičom, ktorí pripravili perfektné masky pre svoje deti.

            ĎAKUJEM

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Vianočná pohľadnica - vyhodnotenie

          •  ABC centrum voľného času v Prešove v mesiaci december vyhlásilo súťaž o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu. Aj žiaci naši školy zaslali do súťaže niekoľko pohľadníc s vianočnou tématikou. V piatok sme sa dozvedeli výsledky tejto súťaže a tie nás veľmi potešili. Žiačka 4.A Rebeka Ondriová získala 1. miesto v kategórii 1. stupňa ZŠ. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a pani učiteľke Mgr. Balogovej za prácu so žiakmi.

            Srdečne blahoželáme

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Šaliansky Maťko - okresné kolo

          • Dnes 18.01.2023 sa konalo okresné kolo súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko. Zúčastnila sa ho víťazka školského kola Juliána Imrichová. Súťaž sa konala v Knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove. Juliána prednášala povesť Antona Mareca Liečivé bylinky. Jej prednes porotu zaujal a Juliánka sa umiestnila na skvelom 2. mieste. Blahoželám a ďakujem za reprezentáciu našej školy. Taktiež ďakujem pani učiteľke Mgr.Kovaľovej Kollárovej za prípravu žiačky na súťaž.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 10.01.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko. Tohto roku je to už 28. ročník súťaže v prednese slovenskej povesti. Aj naši žiaci sa pilne pripravovali a naučili sa predniesť krásne slovenské povesti. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. I. kategória žiaci 2.-3. ročníka a II. kategória žiaci 4.- 6. ročníka, takže u nás iba štvrtáci. 

            Výsledky školského kola :

            I. kategória : 1. Juliána Imrichová  3.A                           II. kategória : 1. Stanislava Sabolová  4.A

                                 2. Anabela Magdová  2.A

                                 3. Oskár Galdun  2.A

            Žiačky, ktoré sa umiestnili na prvom mieste, budú našu školu reprezentovať na okresnom kole tejto súťaže 18.01.2023 v Krajskej knižnici P.O.Hviezdoslava v Prešove. Držíme palce!

            Ďakujem všetkým žiakom a učiteľom za prípravu na súťaž.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • OZNAM

          • Vážení rodičia !

            Od 09.01.2023 bude v našej škole prebiehať rekonštrukcia učební na 1. poschodí. Z tohto dôvodu bude vyučovanie žiakov prebiehať takto :                 -  trieda 1.A ostáva vo svojej učebni

                                                                                     - trieda 2.A na prízemí oproti 1.A

                                                                                    -  trieda 3.A  a 4.A v priestoroch ŠKD, kde sú pre nich pripravené učebne.

            Do školy sa bude vstupovať cez zadný vchod. ŠKD bude v prevádzke v riadnom režime tak, ako to bolo doteraz. O práci záujmových útvarov vás budú informovať vyučujúce. V prípade akýchkoľvek zmien vás budeme včas informovať.

            Ďakujem za pochopenie

            Mgr. Lenka Dvorščáková RŠ

          • VIANOČNÁ POŠTA a VIANOČNÁ BURZA

          • Pred Vianocami sme v škole vyhlásili výzvu pre žiakov pod názvom Vianočná pošta. Do vianočnej schránky mohli žiaci vhadzovať listy a kresbičky pre svojich spolužiakov a učiteľov. Napriek tomu, že veľa žiakov bolo chorých sa schránka krásne zaplnila listami. Svoj list tam našli žiaci, učitelia , pani vychovávateľka, aj pani školníčka a upratovačka. Veľmi sa tomu potešili! Vianočná pošta ukrývala želania k Vianociam, vianočné pozdravy a poďakovania. Ďakujem všetkým, ktorí chceli svojim listom potešiť tých druhých.

            Posledný deň pred vianočnými prázdninami sa konala aj VIANOČNÁ BURZA. Týždeň aj dva predtým, už žiaci a učiteľky vyrábali rôzne vianočné ozdoby, dekorácie , pozdravy, ktoré by mohli v burze ponúknuť. Deti sa veľmi snažili, aby sa ich výrobky čo najviac páčili. Stoly s výrobkami sme rozložili na priestranstve pred kostolom, aby si Víťazania mohli prísť vybrať, čo ich očiam ulahodí.  Vianočnú atmosféru im spríjemnili žiaci našej školy svojim vystúpením. V mene všetkých žiakov a zamestnancov ďakujem tým, ktorí prišli podporiť našich žiakov a samozrejme našu školu. ĎAKUJEME!!!

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Vianočné vystúpenie 2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci, drahé kolegyne!

            Je tu čas sviatočný, je tu čas vianočný...

            Ten, na ktorý sme už všetci netrpezlivo čakali. Čas, keď nám vyčarí úsmev na tvári najmenšia maličkosť. Čas, keď sa opäť po roku stretneme so svojimi milovanými a každú sekundu pocítime  nenahraditeľnú rodinnú lásku , to rodinné puto, ktoré nás spája. Každý túži stráviť najkrajšie dni v roku so svojimi najbližšími a tešiť sa tak, ako sa tešia oni. Spoločne netrpezlivo čakáme na príchod Ježiška. On je to malé dieťa, ktoré je zavinuté v plienočkách a uložené do jasieľ. Je to On, ktorý nám chce ukázať cestu lásky a pokoja.

            Želám Vám pokojné a požehnané vianočné sviatky prežité v zdraví a   pohodu v kruhu svojich najbližších.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Vážení rodičia, milí naši žiaci!

            Vianočné prázdniny v školskom roku 2022/2023 trvajú v čase od 23.12. 2022 - 7.1. 2023. Vyučovanie začína dňa 9.1.2023.

            Želám Vám príjemné vianočné prázdniny plné oddychu.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • OZNAM

          • Vážení rodičia!

            Je nám to veľmi ľúto, ale vianočné vystúpenie našich žiakov, ktoré bolo plánované na 22.12.2022, budeme musieť zrušiť. Ešte stále niektorým žiakom zdravotný stav nedovoľuje vystúpiť v programe. Niektoré scénky a tance by sa nedali zrealizovať. Rozhodli sme sa preto, že vianočný program bude vo forme videa, ktoré bude zverejnené na stránke našej školy. Vo štvrtok prídu žiaci riadne do školy. Triedne učiteľky Vás budú podrobnejšie informovať.

            Vianočná burza bude na parkovisku pred kostolom pri vianočnom stromčeku 22.12.2022 od 10:00 - 12:00 hod.. Jednotlivé triedy sa budú striedať pri ponúkaných výrobkoch a zaspievajú Vám vianočné piesne a koledy. Príďte nás podporiť a vybrať si niečo z vianočných dekorácií pre skrášlenie vášho domova.

                                                                      Tešíme sa na Vás.

            Ďakujeme Vám za pochopenie.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • VIANOČNÉ VYSTÚPENIE

          •                                                  Vážení rodičia, starí rodičia, milí kamaráti !

                             V mene celého kolektívu a žiakov našej základnej školy, Vás srdečne pozývame na

                                                                 

                                                      VIANOČNÉ VYSTÚPENIE,

                                       ktoré sa uskutoční dňa 22.12.2022 so začiatkom o 9:30 hod.

                                                                                v sále OcÚ.

                                                        Súčasťou programu bude aj vianočná burza.

                                                               Všetci žiaci sa tešia na vašu účasť.

             

          • OZNAM

          • Vážení rodičia!

            Vedúca školskej jedálne vás prosí, aby ste stravné za december uhradili do pondelka 19.12.2022. 

            Ďakujem za pochopenie

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Vážení rodičia, milí žiaci a zamestnanci školy!

            Touto cestou, by som sa všetkým žiakom, rodičom, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom školy chcela poďakovať za  krabice plné lásky. Veľmi ma potešilo, keď som videla ako každý deň pribudla krabica v každej triede. Podarilo sa nám naplniť 41 krabíc, ktoré určite vyčaria úsmev na tvárach ľudí, ktorí to potrebujú.

            Ešte raz ĎAKUJEM !

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ