• DEŇ DETÍ

          • 1. jún už každoročne patrí deťom, našim deťom, našim žiakom. Aj tohto roku pani učiteľky pripravili žiakom deň plný hier, súťaží a prekvapení. Počasie nám prialo, takže hneď zrána sa žiaci vydali po obci plniť súťažné úlohy. Každá pani učiteľka a asistentky mali na starosti jednu skupinu žiakov, ktorí museli zistiť rôzne informácie týkajúce sa obce Víťaz. A veru mali čo robiť, nie všetky úlohy boli správne. Tí najúspešnejší dostali právo hľadať poklad, v ktorom bola ukrytá odmena pre výhercov. Počas dňa si žiaci vyskúšali svoje zručnosti a obratnosť v športových súťažiach, zatancovali si na obľúbené piesne , maľovali na tvár. A aký by to bol deň detí bez futbalu? Stihli ešte aj futbalový turnaj. O hladné brušká sa postarali rodičia. Ďakujem Výboru rodičovského združenia za prípravu a zaobstaranie dobrôt a darčekov pre žiakov. Ani pán starosta nezabudol na detí a prekvapil ich sladkou pochúťkou. Ďakujeme

            Milé deti prajem Vám k vášmu sviatku, aby ste boli zdravé, šťastné, usmievavé, spokojné a aby ste robili radosť svojim rodičom. 

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Detské dopravné ihrisko

          • Dnes 30.05.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili zážitkového vyučovania na Detskom dopravnom ihrisku na Delni. Strávili tam štyri vyučovacie hodiny. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín.  Zatiaľ, čo sa jedna skupina sa venovala teoretickým vedomostiam o dopravných značkách, o dopravných predpisoch pre cyklistov a chodcov, druhá skupina si to hneď vyskúšala prakticky. Dostali bicykle, kolobežky a snažili sa jazdiť podľa pravidiel cestnej premávky. Potom si to samozrejme vymenili. Žiaci si vyslúžili aj pochvalu od inštruktorky, ktorá ich spevádzala dnešným dňom.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková RŠ

          • Hokejové popoludnie

          • Dnes 24.05.2022 sme pripravili pre žiakov našej školy hokejové popoludnie. Naši hráči na MS vo Fínsku nastúpili proti hokejistom Dánska. Dáni v pondelok prekvapili víťazstvom na Kanadou 3:2, preto naše obavy boli namieste. Žiaci si priniesli vlajky Slovenska, šály, bubienky, na tváre si namaľovali slovenský znak a hokej mohol začať. Nečudujem sa, že naši hokejisti vyhrali nad Dánskom vysoko 7:1, pri takomto hlasnom a vytrvalom skandovaní našich žiakov výsledok nemohol byť iný. Všetci sa tešíme z postupu Slovenska do štvrťfinále, ktoré bude hrať proti domácemu Fínsku.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ 

          • DEŇ MLIEKA

          • Dňa 20.05. 2022 sa v našej škole uskutočnil Deň mlieka. Mohli sme to pozorovať už od rána, pretože žiaci prichádzali  do školy oblečení v bielom. Naši žiaci vedia, že mlieko a mliečne výrobky sú nenahraditeľnou a plnohodnotnou zložkou ľudskej výživy. Zvlášť vo Svetový deň mlieka sme to chceli viac vyzdvihnúť. Žiaci mali na hodinách pripravené rôzne aktivity týkajúce sa tejto témy. Najviac ich však zaujala kravička, ktorú si mohli podojiť a ochutnávka mliečnych produktov, ktorú im pripravili pani učiteľky. Mohli ochutnať rôzne pomazánky, syry, šľahačky, termixy. A prezradím Vám, že niektorých veru pri ochutnávke aj poriadne striaslo :). Žiakom veľmi chutilo a na stoloch ostali prázdne taniere. Táto „mliečna desiata“ žiakom chutila a takouto myšlienkou sa snažíme o to, aby žiaci nezabúdali na vyvážené zastúpenie mlieka v potravinovej pyramíde. 

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Víťazi z Víťaza!

          • Dňa 17.05.2022 sa uskutočnilo krajské kolo futbalového turnaja Mc Donalds cup. Prešovské krajské kolo sa konalo na ihrisku v Sabinove  a zúčastnili sa ho víťazi okresných kôl. Naši žiaci pod vedením trénera Petra Stašika podali skvelý výkon. Vyhrali všetkých päť zápasov a vybojovali si 1. miesto a postup na celoslovenské kolo tohto turnaja. Ich súpermi boli futbalisti zo základných škôl z Bardejova, Humenného, Jakuban,Vranova nad Topľou a Giraltoviec. Na turnaji boli vyhlásení aj najlepší hráči medzi, ktorými nechýbali ani tí naši. Najlepším hráčom turnaja bol Maxim Stašik 3.A a najlepším brankárom turnaja Matej Franc 4.A.

             

                                                                                                                                                 Blahoželáme

             

            O titul majstra Slovenska sa bude bojovať na trávniku Národného tréningového centra v Senci začiatkom júna.

            Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a zabezpečení turnaja pre našich žiakov.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022

          • Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022 na našej škole.

            Začali  sa Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022. Budú  to 85. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré organizuje Medzinárodná hokejová federácia.

            Uskutočnia sa vo Fínsku od 13. do 29. mája 2022.

            Na týchto majstrovstvách sa ako po minulé roky hrá tradičným systémom. 16 tímov je rozdelených do dvoch základných skupín A,B, kde sa stretne každý s každým.

            Každoročne naša pani riaditeľka Mgr. Lenka Dvorščáková pripravila výsledkovú tabuľku, kde naši žiaci budú môcť zapísať výsledky zápasov.

            Mgr. Elena Jurčišinová

          • SLÁVIK SLOVENSKA

          •      ABC - Centrum voľného času v Prešove dňa 11.05.2022 zorganizovalo okresné kolo jubilejného 30.ročníka súťaže v interpretácii ľudovej piesne SLÁVIK  SLOVENSKA 2022. 

            Našu školu reprezentovala žiačka druhého ročníka Elenka Krokusová v 1. kategórii, do ktorej sa prihlásilo šesť žiakov. Elenka si vybrala pieseň A od Prešova, táto pieseň bola výberom zo spevníčka Slávik Slovenska, pretože jedna pieseň je povinná z tohto spevníčka. Druhú pieseň Kvieteček, kvietečku bol vlastný výber piesne z nášho regiónu. 

            Ďakujem Elenke Krokusovej za výbornú reprezentáciu našej školy, pani učiteľke Mgr. Elene Jurčišinovej za jej prípravu a Frederikovi Bartošovi za hudobný doprovod.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Usmernenie k bezpečnému prostrediu v školách- covid -19

          • Vážení rodičia, vyberám najnovšie informácie z usmernenia k bezpečnému prostrediu v školách a školských zariadeniach počas pandémie ochorenia Covid - 19 a mimoriadnej situácie - aktualizovaná verzia.

            Cieľom usmernenia je aj naďalej udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie, keď ŠKOLSKÝ SEMAFOR je pre zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie pozastavený.

            Usmernenie vychádza z platných zákonov, uznesení vlády SR, vyhlášok, ako aj opatrení, rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva SR a rozhodnutí ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Toto usmernenie sa vzťahuje na všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia.

            Bezpríznakovosť

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov podľa § 152 písm. c) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní, a tak zachovať prezenčnú výučbu a minimalizovať riziko prerušenia výučby v triede.

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Rodič predkladá pri nástupe do školy po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka.

             V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Ospravedlnenie neprítomnosti

            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom; pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

            Ošetrovné člena rodiny (OČR)

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo vo viacerých triedach žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Rodič môže zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

            Izolácia a karanténa

            Izolácia

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci po skončení izolácie v škole a v školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Karanténa

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú (zo zreteľov hodných epidemiologických dôvodov, ktorými sú najmä dlhodobý úzky kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku) a zároveň, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, a to počas obdobia dvoch dní: - pred dňom odberu vzorky biologického materiálu do skončenia izolácie alebo - pred objavením sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby do skončenia jej izolácie. Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast. 

            Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom/rúškom

            Na základe aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR dieťa/žiak ani zamestnanec školy nemusí mať v interiéri ani v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty. Z obavy o svoje zdravie môže aj naďalej dieťa/žiak a zamestnanec mať dobrovoľne prekryté horné dýchacie cesty rúškom/respirátorom.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Futbalový turnaj Mc Donalds cup

          • Konečne sa po dvoch rokoch rozbehli súťaže pre žiakov základných škôl. V tomto školskom roku sme sa prihlásili do futbalovej súťaže mladších žiakov a žiačok Mc Donalds cup.

            Obvodové kolo sa konalo 25.4.2022 na ihrisku Základnej školy Mirka Nešpora v Prešove. Žiaci našej školy obsadili prvé miesto, ktoré im zabezpečilo postup do okresného kola.

            Dňa 10.5.2022 sa žiaci zúčastnili okresného kola tohto turnaja. Tentokrát sa konalo na ihrisku ZŠ Šrobárova. Pod vedením trénera Petra Stašika a pani učiteľky Eleny Jurčišinovej si vybojovali prvé miesto. 

            Výsledky jednotlivých zápasov:

            ZŠ Víťaz : ZŠ ČSA         ZŠ Víťaz : ZŠ Šmeralova           ZŠ Víťaz : ZŠ Šrobárova     ZŠ Víťaz : ZŠ Ľubotice

                        4 : 2                                9 : 3                                            5 : 0                                    10 : 1

             

            Žiaci, ktorí reprezentovali našu školu v obvodovom a okresnom kole: Tadeáš Novotný, Viktor Baloga, Júlia Kochanová, Eva Baluchová, Alex Baran, Tomáš Galdun, Jerguš Jurčišin, Adam Kostelník, Tímea Mihaľová, Nataša Novotná, Maxim Stašik, Tomáš Uličný a Matej Franc.

             

            Týmito výbornými výkonmi si zabezpečili postup na krajské kolo súťaže, ktoré sa uskutoční 17.5.2022.

            Ďakujeme a držíme palce!

             

             

          • DEŇ MATIEK

          • Pri príležitosti Dňa matiek žiaci našej školy pripravili pre mamičky krásny darček v podobe veselého vystúpenia. Spolu s triednymi učiteľkami nacvičili program plný básní, piesní a tancov. Aj keď s trochou trémy, ale zvládli to perfektne, o čom svedčil potlesk v plnej viacúčelovej sále.

                                                   Milé mamky, mamičky, mamulienky,

                               ešte raz vám želáme, aby ste boli zdravé a šťastné !

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Riaditeľské voľno

          •  

            Riaditeľka ZŠ Víťaz oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) budú mať dňa 13.05.2022 všetci žiaci školy riaditeľské voľno z organizačných a prevádzkových dôvodov. V školskej jedálni budú žiaci odhlásení z obeda.

            Mgr. Lenka Dvorščáková, riaditeľka školy

          • DEŇ NARCISOV 28.4.2022

          • Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe  narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. V spolupráci so Základnou školou Široké sa aj naša škola zapojila do tejto najvzácnejšej zbierky. Žiaci dobrovoľnou čiastkou vyjadrili spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Finančná zbierka sa vracia verejnosti späť vo forme financovania programov a projektov na podporu onkologických pacientov i širokej verejnosti.

            ĎAKUJEME VŠETKÝM, KTORÍ PRISPELI!

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • DEŇ ZEME

          • 22. apríla 2022 slávi naša ZEM. Deň Zeme je najznámejší a najpopulárnejší spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním. Každoročne, od roku 1970 si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Aj naši žiaci s učiteľkami zablahoželali Zemičke k jej sviatku tým, že sa zapojili  do rôznych aktivít v triedach , hovorili o recyklovaní a triedení odpadu a potom sa vybrali do blízkeho okolia a vyzbierali plné vrecia odpadkov. 

            Cieľom dňa bolo pripomenutie si našej závislosti na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje a preto je potrebné ich chrániť a venovať im náležitú pozornosť. 

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

             

             

          • Veľkonočné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí naši žiaci!

            Veľkonočné prázdniny v školskom roku 2021/2022 budú trvať od 14.4. - 19.4.2022. Vyučovanie začne v stredu 20.4.2022.

            Želáme Vám radostné veľkonočné sviatky, veselú oblievačku, veľa šťastia, zdravia a radosti počas krásnych jarných dní.

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

          • Návšteva knižnice - marec mesiac knihy

          • Marec bol prvýkrát vyhlásený za mesiac knihy v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, legendárneho šíriteľa knižnej kultúry. Matej Hrebenda (10. 3. 1796 – 16. 3. 1880), vášnivý milovník a zberateľ príbehov, sa totiž narodil aj zomrel v marci. Jeho lásku k slovám komplikoval jeho zdravotný stav – Hrebenda bol nevidiaci. Napriek tomu zasvätil svoj život literatúre a zbieraniu kníh zo všetkých kútov sveta. Hoci bol slepý, neváhal kvôli knihám putovať niekoľko dní a nocí na jednoduchom voze. Jeho životným poslaním bolo zbieranie a záchrana starých kníh, o ktoré sa staral s priam otcovskou láskou. Okrem zbierania a čítania sa venoval aj šíreniu literatúry medzi prostý ľud, ale aj zámožné rodiny a pánov z vyšších vrstiev. Knihy predával, požičiaval a neraz aj rozdával. Práve vďaka nemu sa krásna literatúra dostávala aj tam, kde o nej dovtedy nik nepočul. Hrebenda sa zaslúžil o to, aby aj tí najchudobnejší ľudia mali prístup ku knihám a mohli sledovať dianie okolo seba.

            Žiaci 1. ročníka navštívili miestnu knižnicu, kde im knihovníčka Lucia Galdunová porozprávala, ako to funguje v knižnici. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o literatúre pre deti a prezentovala im rozprávkovú knižku Kúzelná trieda. Vysvetlila im rozdiel medzi animovanou a čítanou rozprávkou. Žiaci boli aktívni a v knižnici sa im veľmi páčilo. Ďakujeme Lucii Galdunovej a tešíme sa na ďalšie zaujímavé stretnutie.

          • DEŇ VODY

          • Témou Svetového dňa vody 2022, ktorý si už  takmer tri desaťročia pripomíname 22. marca, je „Podzemná voda“. Cieľom tohtoročnej kampane je vysvetliť životne dôležitú úlohu podzemnej vody vo vodných a sanitačných systémoch, poľnohospodárstve, priemysle, ekosystémoch a adaptácii na zmenu klímy.

            Aj v našej škole si dnes učitelia spoločne so žiakmi pripomenuli tento deň zaujímavými a poučnými aktivitami. 

          • Informácie k zápisu do 1. ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka pre školský rok 2022/ 2023

             

            Ako zapísať dieťa do základnej školy?

             • Zákonný zástupca dieťaťa prihlási dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa trvalý pobyt, ak zákonný zástupca nevyberie pre svoje dieťa inú školu.

            • Rodič zapíše dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky, ktorá bude zverejnená na web stránke školy v čase od 01.04.2022 do 30.04.2022.

            • Riaditeľka školy určí presný dátum, miesto a čas zápisu detí do 1.ročníka podľa vyhodnotenia epidemiologickej situácie.

            • Predpokladaný termín prezenčného zápisu dieťaťa v škole s rodičmi je dňa 5.- 6. 4. 2022. Bližšie informácie k zápisu sú zverejnené na web stránke školy, informačných letákoch a plagátoch, ktoré budú umiestnené v MŠ.

             • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

             • Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

            ✓ meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa, telefónne číslo

            ✓ meno a priezvisko, adresu zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

            • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľka školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

            • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

             • Deti, ktoré po dovŕšení šiesteho roka nedosiahli školskú spôsobilosť a riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia (§ 28a ods. 3 školského zákona), budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní.

            • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

            • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno – vzdelávacmi potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             

            Ako je možné zapísať dieťa, ktoré bude navštevovať školu v zahraničí?

            Zákonní zástupcovia môžu zapísať dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky, kde do poznámky uvedú skutočnosť, že dieťa bude navštevovať školu v zahraničí.

            • Zákonný zástupca následne musí písomne požiadať riaditeľku školy o povolenie navštevovať základnú školu v zahraničí. Žiadosť musí obsahovať: 1. meno, priezvisko dieťaťa 2. bydlisko dieťaťa 3. rodné číslo dieťaťa 4. názov a adresu školy, ktorú bude dieťa v zahraničí navštevovať.

            • Prílohou žiadosti je potvrdenie školy v zahraničí, že dieťa nastupuje na povinnú školskú dochádzku na tejto škole. V prípade, že sa dieťa bude v zahraničí zdržovať dlhodobo aj predpokladanú dĺžku pobytu v zahraničí a adresu bydliska v zahraničí.

             • Riaditeľka školy, ak nie sú pochybnosti o rodičovstve a zodpovednosti žiadateľa, vydá Rozhodnutie o plnení povinnej školskej dochádzky žiaka mimo Slovenskej republiky.

            • Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. b) a c) školského zákona, môže na základe žiadosti zákonného zástupcu žiaka vykonať komisionálne skúšky. V žiadosti zákonný zástupca žiaka uvedie ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať.

            • Žiak, ktorý nepožiadal o vykonanie komisionálnych skúšok podľa odseku 5,§ 25 školského zákona vykoná komisionálne skúšky po ukončení osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky. Podľa výsledkov komisionálnych skúšok riaditeľ školy zaradí žiaka do príslušného ročníka.

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

                   ✓ jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

                   ✓   jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

                  ✓ vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením. 

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak

            sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie. 

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            • Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na Slovensku má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo, bez ohľadu na to, kde žije.

             

             Mgr. Lenka Dvorščáková, RŠ

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

                                                 

          • MAREC MESIAC KNIHY

          • Dňa 28.02.2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Žiaci sa počas celého februára učili texty, ktoré si vybrali, alebo im ich vybrali pani učiteľky. Do školského kola postúpilo 9 žiakov, ktorí vystúpili s prednesmi pred porotou a tá vybrala tých najlepších prednášajúcich.

            POÉZIA: 1. miesto  Juliána Imrichová  2.A

                            2. miesto  Oskar Galdun  1.A

                            3. miesto  Stanislava Sabolová  3.A

            PRÓZA:  1. miesto  Adela Gurčiková  4.A

                            2. miesto Eliška Pacovská  1.A

            Žiačky Juliána Imrichová a Adelka Gurčiková postúpili do okresného kola.

            Srdečne blahoželáme!

             

            Dňa 11. 03.2022 prišiel medzi nás spisovateľ Dávid Dziak. Tento začínajúci spisovateľ predstavil žiakom svoju tvorbu. Spoločne si čítali z časopisu Slniečko, do ktorého pravidelne prispieva svojimi textami. Pán spisovateľ im prečítal aj jeden príbeh zo svojej najnovšej knihy. Žiakov veľmi zaujal, pretože počas jeho čítania museli odpovedať na jeho otázky. A musím povedať, že prváci boli najaktívnejší. Na záver ochotne odpovedal na zvedavé otázky žiakov. 

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková , RŠ

          • OZNAM

          • Vážení rodičia!

            25.02.2022 bol aktualizovaný manuál Školský semafor a opatrenia, podľa ktorých sa budú riadiť základné školy. Zasielam Vám aktuálne zmeny, keďže v pondelok nastupujeme po prázdninách do školy.

            Domáce samotestovanie: naďalej ostáva možnosť dobrovoľného samotestovania Ag testami v domácom prostredí, odporúča sa testovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy.

            Prerušenie vyučovania v triedach : ak sa v škole vyskytne žiak alebo pedagogický zamestnanec pozitívny na ochorenie Covid -19, žiaci a pedagogickí zamestnanci, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, nejdú do karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia Covid - 19. Títo žiaci musia mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty rúškom, avšak dôrazne sa odporúča respirátor FFP2. Ak sa osoba pozitívna na ochorenie Covid- 19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

            Ospravedlnenie dochádzky: rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní ( víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť Potvrdenie od lekára, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení. Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom alebo telefonicky - lekár oznámi škole.

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti: po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní rodič predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. Žiak s príznakmi musí zostať doma.

            Nosenie rúšok: ak žiak alebo zamestnanec nebol v úzkom kontakte s pozitívnou osobou v škole, ruší sa nosenie rúšok v triede. V spoločných priestoroch, kde dochádza k premiešavaniu žiakov sú rúška naďalej povinné - chodba, WC. Ak prídu žiaci alebo zamestnanci do kontaktu s pozitívnou osobou v škole, v triede, musia nosiť 10 dní rúško, odporúčaný je respirátor aj v triedach. Ak nastúpi žiak po izolácii do školy je povinný používať respirátor ešte 5 dní.

            Milí rodičia, prosím Vás, aby ste v pondelok  28.2. ráno pred nástupom do školy otestovali svoje deti a zaslali nám hlásenie o použití Ag testu cez Edupage a taktiež Vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            Od 28.02.2022 si môžete vyzdvihnúť ďalšiu sadu Ag testov na domáce samotestovanie žiakov. Testy si môžete prevziať  v čase od 7:00 - 16:00 hod.. Ďakujem

             

            Mgr. Lenka Dvorščáková , RŠ